Ardalan Esmaili

Ardalan Esmaili: Jag vill få spela helt vanliga killar!

Blogg

Ardalan Esmaili blev nyligen intervjuad på sajten Cineuropa där han berättar om livet som skådespelare. Han pratar om hur det är att hamna i ett fack och att han önskar att han kunde få ses mer som en kille som är som vem som helst. 

Om Ardalan Esmaili:

Vilken är Ardalan Esmaili mest kända film?Filmen “Charmören” tillhör de mest älskade av hans filmer.
Vad har Ardalan Esmaili för familj?Ardalan Esmailis flickvän är författaren och skådespelaren Evin Ahmad.
Är Ardalan Esmaili gift?Ardalan Esmaili är förlovad med Evin Ahmad.
Är Ardalan Esmaili med i tv-serien Heder?Nej, Ardalan Esmaili är inte med i “Heder”. Hans senaste tv-serie heter “Vuxna människor”
Hur gammal är Ardalan Esmaili?37 år, han föddes 1986 i Teheran

Ardalan Esmailis karriär som skådespelare

Ardalan Esmaili berättar att hans bana som skådespelare egentligen började redan när han var barn. Han var klassens clown och tyckte om att göra olika roller. Efter gymnasiet var det en av hans kompisar som rekommenderade honom att gå på Teaterhögskolan, och så blev det. 

Ardalan trivdes på teatern, men snart kom även filmerbjudanden från olika produktioner. Den första långfilmen hette Charmören och regisserades av Brian De Palma. Där spelar Ardalan mot Soho Rezanejad. Ardalan Esmaili har i efterhand beskrivit rollen som väldigt sexuell och han berättar att han tvekade på om han kommer att kunna åka tillbaka till Iran efter att filmen haft premiär.

Filmen blev väl mottagen och det kom snart fler erbjudanden. Karriären rullade på och snart hade Ardalan Esmaili synts i flera filmer. Listan över filmer nedan är hämtad från Ardalan Esmaili sida på IMDb.

  • Den döende detektiven (2018)
  • Gråzon (2018)
  • Domino (2019)
  • White wall (2020)
  • Snöänglar (2021)
  • Svart krabba (2022)
  • Snabba cash (2022)
  • Vuxna människor (2022)

Ardalan känner sig fast i ett fack

I intervjun med Cineuropa pratar Ardalan Esmaili om hur han fastnat i ett fack i sin karriär och att det är sorgligt att han bara får spela terrorister:

– Det krossar mitt hjärta att jag måste kämpa så hårt för att få spela en helt vanlig kille, berättar Ardalan och slår uppgivet ut med händerna.

Ardalan berättar också att han tackat nej till många filmer och tv-serier just för att de vill likställa en iranier med en terrorist, en nidbild han inte vill delta i att sprida. Istället arbetar han hårt just för att få bort fördomar.

Kamp för Iran – Ardalan Esmailis kamp för landet

Under de senaste månaderna har Ardalan Esmaili använt den möjlighet han fått som känd skådespelare att göra sin röst hörd för att kritisera Iran och föra en kamp för landet. Mycket av den kritik han vill föra fram finns på hans konto på Instagram som har namnet @ardalanesmaili. Här vänder han sig också mot SVT som han menar censurerar dem som försöker delta i kampen. 

Kritiken mot SVT bottnar bland annat i att Ardalan nyligen gick ut med fördömanden mot Iran i en intervju, men att intervjun sedan togs bort från SVT. Han menar att det är att svika alla dem som faktiskt vågar kritisera regimen och att SVT borde stå bakom kritikerna snarare än att tysta ner dem. Ardalan Esmaili har lovat att han kommer att fortsätta kampen både mot fördomar och destruktiva regimer med hjälp av det kändisskap han har fått.