Arsenal

Supporters samlas i Arsenal Sweden

Blogg

Arsenal är en anrik fotbollsklubb från London. Med sina 13 ligatitlar och 14 FA-cup titlar är man ett av de mest dekorerade lagen i fotboll. De många svenskarna som spelat i Arsenal, tillsammans med klubbens framgångsrika karriär, har bidragit till en stor svensk supporterskara. Dessa samlas under Arsenal Sweden – official supporters club.

Snabbfakta om Arsenal Sweden:

Förening:Arsenal Sweden 
Hemland: Sverige 
Till för:Arsenal Supporters
Adress: Arsenal.se

Arsenal Sweden – en lyckad sammansättning 

En av Arsenals tre ligatitlar är för evigt inskriven i historieböckerna, inte enbart för titeln i sig utan för att man lyckades ta sig igenom hela ligasäsongen 2002-2003 utan att förlora en enda ligamatch. Arsenals legendariska tränare Arsené Wenger hade under många år präntat in i sin spelartrupp att detta var ett mål som gick att uppnå, trots att inget engelskt ligalag gjort detta sedan Preston North End lyckades 1888-1889. Ingen hade ens varit nära att lyckas med denna bedrift sedan dess. Laguppsättningen av Arsenal som nådde detta magiska mål kallas än idag The Invincibles. De leddes av fransmännen Thierry Henry och Patrick Viera. En Viera som härförare på mittfältet och Henry som målskytt och anfallsvapen av yttersta världsklass. 

Arsenal ägs idag av en amerikansk familj, Kroenke, som äger flertalet idrottslag i olika idrotter men främst i USA. Herrlaget spelar sedan 2006 sina hemmamatcher på Emirates Stadium, den arena som ersatte klassiska Highbury. Highbury var klubbens hemmaarena ända sedan 1913, med vissa renoveringar under årens lopp. 

Under åren har ett antal svenskar, med varierad framgång, spelat för klubben. Anders Limpar var den första ”Arsenal swede” att representera klubben. Mellan åren 1990-94 gjorde Limpar ett antal matcher och flera viktiga mål för klubben och kanske var det då Arsenal Sweden fick sina första riktiga supporters. 1991 blev Limpar ligamästare med klubben och fick också guldbollen som Sveriges bästa manliga fotbollsspelare. 

Duktiga damer fortsätter bära fanan åt Arsenal Sweden

Stefan Schwartz var näste svensk att representera de röda färgerna. Efter fyra succéartade år i Benfica flyttade han 1994 till Arsenal, men sejouren blev enbart ettårig innan väskan packades till Florens och Fiorentina. Utöver dessa har också följande spelare spelat för laget:

  • Sebastian Larsson
  • Fredrik Ljungbergs
  • Rami Shaaban 
  • Kim Källström 

Kim Källström är dock mest ihågkommen för att ha varit mer eller mindre konstant skadad under sina sex månaderna i  klubben. Trots detta hann han dock med sätta en straff som gav ligacuptiteln till Arsenal.

I dag spelar inga svenskar för Arsenals herrlag men hos damlaget finns både Lina Hurtig och Stina Blackstenius. Dessutom är svenske Jonas Eidevall huvudtränare. Damerna har vunnit ligan femton gånger och är det enda engelska lag som vunnit Uefa champions League på damsidan. Damerna spelar sina hemmamatcher på Meadow Park, men förhoppningen är att även de ska spela sina matcher på Emirates stadium framöver. 

En samlingsplats för Arsenal Sweden fans

Arsenal Sweden är den naturliga samlingspunkten för Arsenal fans som vill njuta av ett derby, likt Arsenal – Chelsea, tillsammans med likasinnade. Arsenal Sweden hittas med hjälp av sökningen ”Arsenal Sweden se” och har också en podcast där insatser i den senaste matchen, kommande transferfönster och analyser av det allmänna tillståndet i klubben är uppe för diskussion. Ett medlemskap i Arsenal Sweden ger också möjligheter till att köpa åtråvärda och svårlösta biljetter till matcher live i London. Det finns också möjlighet att köpa speciellt framtagen Arsenal-merch i deras Arsenal Sweden shop. 
Efter ett antal tunga säsonger kom så äntligen mycket positiva tongångar kring Arsenal. Inför VM i Qatar 2022 ledde laget ligan, i tuff kamp med Manchester City. I Stockholm, Göteborg, Malmö och många andra svenska städer var lyckan stor när Arsenal åter visade sig från sin bästa sida och förhoppningar om en ny storhetstid tändes.