Avpixlat

Blogg

Det var en alternativ blogg med nyheter och förmedling. Bloggen blev grundat av Sverigedemokraterna år 2011 och blev nerlagt helt och verksamheten upphörde under augusti 2017. Deras ansvariga utgivare och chefredaktör var då Mats Dagerlind. Sajten betecknade sig som ”en oberoende Sverigevänlig webbplats för nyheter och opinion”. Media betecknade deras politisk beteckning eller sajten som högerextrem, rasistiskt och främlingsfientlig.

Enligt dåvarande kanslichef, Daniel Assai, blev Avpixlat grundat med stöd av partiledaren Jimmy Åkesson. Bloggen kom som en efterföljare till den nerlagda bloggen Politiskt Inkorrekt.

Domännamnet till Avpixlat blev registrerat i riksdagsmannen Kent Ekeroth namn och alla donationer till verksamheten gick till hans privata bankkonto.

Avpixlat

Namnet Avpixlat syftar till pixling av publicerade misstänkta gärningsmän i media. Redaktionen var anonym och de hade endast en talesperson, Mats Dagerlind. Senare fick Avpixlat utgivningsbevis och Dagerling blev då ansvarig utgivare. 2017 kom Avpixlat på plats 433 på Alexa Internets lista över Sveriges mest besökta hemsida.

Struktur på Avpixlat

2012 uppmanade Avpixlat sin läsare att filma, förfölja och konfrontera journalister och politiker från alla andra riksdagspartier. De hoppades på att genom de handlingar skulle personerna tappa fattningen och göra bort sig. Inspelningarna skulle bli publicerad vid lämpliga tidpunkter senare. De uppmanade sin följare att leta rea på och göra hembesök hos journalister på Aftonbladet. De menade att det var metoder som dessa personer själv uppskattade.

Avpixlat har vid många tillfällen blivit anklagade, inte minst av etablerad media, för att sprida osanningar och rykten. På Publicistklubben förekom det diskussioner om sajten och och dess näthat och Mats Dagerlind deltog även han.

Artiklarna i Avpixlat var ofta osignerade under fanns aktiva kommentarsfält, ofta med flera hundra kommentarer per artikel. Enligt sajtens medarbetare, Jan Sjunnesson var det bara en spegling av folkets vreden och att det var ett sätt att uttrycka samhörighet oberoende vilken politiks bakgrund de hade.

Aktiva kommentarsfält var ett svar på etablerad medias, ofta stängda kommentarsfält vilket de tyckte var ett hot mot yttrandefriheten. Trots det implementerade de vissa restriktioner 2013 då vissa endast fick lägga in en till två kommentarer per artikel. Enligt Mats Dagerlind finns det nolltolerans för troll.

Samhällsnytt 2017

När de lägger ner Avpixlat bildar de Samhällsnytt och namnet Samhällsnytt blir till Samnytt och dem själva. Samhällsnytt använder domännamnet samnytt.se. Det är ett svenskt alternativmedium eller nättidning och en direkt efterföljare till Avpixat som är driven av samma ideella förning, Föreningen för Sverigevänliga intressen.

Även bakom bildandet av Samhällsnytt figurerar Kent Ekeroth som en central person. Mats Dagerlind var under några månader under 2021 även chefredaktör och ansvarig för Samhällsnytt men denna gången med pseudonymen Egot Putilov. 2020 beviljade Mediestödsnämnden redaktionsstöd, en form av mediestöd till Samhällsnytt.

Samhällsnytt säger sig inte ha någon politisk inriktning men vill definiera sig som ett alternativ till gammelmedia och menar att de specialbevakar där etablissemangmedia visar underlåtenhetsförsyndelser. Etablerad media däremot betecknar Samhällsnytt som en hatsajt och högerpopulistisk.

Vad är det redaktionella innehållet?

Innehållet i tidningen handlar ofta om samhällsfrågor som berör invandring och brott relaterat till invandring. Tidningen bevakar rättegångar som till exempel fallet med Arbogakvinnan som hade ett förhållande med en afghansk ung man och snärjde honom till mord på hennes föräldrar.

Reportagen handlar mycket om muslimer och papperslösa och eventuella brott som berör dem. Även islam att det ska ta över Sverige och senast nu ett reportage från Malmö om muslimer och en gemensam massbön inför för högtiden Eid al-Adha.

Men tidningen skriver även om andra brott som inte direkt är kopplade till invandrare som till exempel Nytorgsmannen i Stockholm som blev dömd för flera våldtäkter.

Liknande media till Avpixlat

Opinionsundersökning visar att höger partier som Sverige Demokraterna har nästan dubblat sitt stöd i och därmed går det också att se en ökning av nyhetsbevakningar i den riktningen. På den yttre högerkanten finns det annan liknande media, ofta nättidningar. Antalet växer men några är Fria Tider, Nya Tider, Samtiden, Exponerat och Granskning Sverige för att nämna några. Deras trovärdighet och källkritik blir ofta ifrågasatt av etablerad media.

Fria Tider

Tidningen Fria Tider Är en svenskspråkig nättidning som är starkt invandrarkritisk och de beskriver sig själv som frihetligt konservativ. Staten media råd däremot har klassat tidningen som en del av det radikala högerpopulistiska nätmiljön.

FT News Group OÜ med säte från Tallinn, Estland, äger tidningen. Fria Tider går bara att läsa på webben och är finansierad av prenumerationsintäkter, donationer samt intäkter från reklam. De har även en egen mobilversion det vill säga en egen app som kan laddas ner till mobil.

I början på 2017 presenterades en granskning av sajten Granskning Sverige och i den framkom det att tidningens ägare FT News Group OÜ fått domännamnet granskningsverige.se överlåtet till sig, och att det fanns ett samarbete mellan Fria Tider och Granskning Sveriges nätaktivister.

Som sina kolleger i branschen är det samma mönster och redaktionellt materia i tidningen och mycket handlar om invandring och brott. Om du tittar igenom deras arkiv och historia hittar du till exempel texter om gruppvåldtäkten på Gotland där det misstänkte att förövarna kom från flyktingboende.

Nya Tider

Tidningen är en svenskt tidning som finns både som nättidning och papperstidning. Många beskriver den som högerextrem och konspiratorisk, men den beskriver sig själv som ”en nyhetstidning som granskar makteliten, besöker rättegångar och rapporterar de viktigaste nyheterna från Sverige och världen med unik information och från folkets perspektiv”.

Tidningen ges ut av förlaget Alterna Media som även är ett bokförlag som Vávra Suk driver. De håller inte med om beskrivningen som högerextrem utan menar att de beskriver att de berättar som det är. Återkommande och regelbundna ämnen redaktionellt är invandring, brott, vaccinationsmotstånd, Bilderberggruppen och sionismen kategoriseras med konspiratorisk vinkel.

Det som kanske tidningen mest är uppmärksammad för är att 2013 beviljade Nya Tider presstöd av Presstödsnämnden. Nya Tider skulle deltaga på bokmässan i Göteborg 2016 men blev fråntagen sin monterplats för att sedan få tillbaka den. Inför nästa mässa valde arrangören däremot att inte låta Nya Tider deltaga efter massivt motstånd från andra deltagare och kulturetablissemanget.

Samtiden

Det här är en svenskspråkig nättidning som Sverigedemokraterna ger ut. Tidningen startade i maj 2014 med Dick Erixon som chefredaktör och det Samtid och framtid som äger den genom Blåsippan AB som Sverigedemokraterna äger. Samtid och framtid driver även mediakanalen Riks.

Enligt Flashback ligger exponerat.se nere av okänd anledning sedan en tid men deras Facebook finns kvar om än i en blygsam tillvaro. Vad har hänt med sajten kan bara spekuleras och det är svårt att hitta info på till exempel wiki. Det är en högerextrem sida som varit i flera kontroverser med rättsväsendet.

Enligt Reseachgruppen, en grupp frilansjournalister som granskar extremhögern, har de hängt ut brottsmisstänkta som varit tvungna att betala för att få sina namn borttagna. De har även blivit polisanmälda av Journalistförbundets tidning Journalisten efter att journalister att ha blivit hotade. En del av männen bakom tidningen ska själv var dömda för olika typer av allvarliga brott.

Granskning Sverige

Granskningsverige.se registrerades 2014 av men blev överlåten senare till Fria tider. Innehållet bestod i början av att ringa upp politiker i syfte att vilseleda dem i intervjuer. Intervjuerna började seriöst med att ställa frågor, för att sedan klippa och sätta ihop fabricerade intervjuer som de bland annat publicerade på Youtube. Allt i syfte för att göra bort den intervjuade.

Youtubekanalen fick allt större publik, och nådde över 11 000 prenumeranter 2018. De kallar verksamheten ”medborgarjournalistik för demokrati”. Tidningen Eskilstuna Kuriren har gjort en granskning av tidningen och det visade sig att de var en större organisation än några män bakom datorn. Grundaren agerade under namnet Erik Johansson men det avslöjades senare att hans riktiga namn är Fabian Fjälling. I övrigt är de redaktionella mestadels främlingfientligt, ryssvänligt och antisemitiskt.