Hur många tänder har en vuxen

Hur många tänder har en vuxen?

Blogg

De flesta vet att människor först får mjölktänder som sedan tappas och ersätts av permanenta tänder. Det man kanske inte vet är att alla dessa tänder bildas redan tidigt under fosterstadiet. Alltså även de permanenta. Anlagen till tänderna ligger i käkbenet när barnet föds och börjar växa fram vid 6 till 8 månaders ålder. Det finns dock barn som har tänder redan när de föds.

Ett barn får 20 mjölktänder. 10 i överkäken och 10 i underkäken. Dessa börjar de sedan tappa när de är runt 5 till 7 år gamla. Då får de sina första permanenta tänder.

Antal permanenta tänder

Det går inte att svara exakt på frågan hur många tänder har en vuxen. Man kan få 32 permanenta tänder. Det är dock inte alla som får det. Någonstans i åldern 9 år till 13 år brukar barn ha tappat sina mjölktänder och fått sina permanenta tänder. Då 28 stycken. De resterande tänderna är de som brukar kallas visdomständer. De kommer fram i senare delen av tonåren och fram till cirka 25 års ålder. Alla får dock inte dessa tänder. De ligger ibland kvar i tandbenet.

Hur många tänder har en vuxen människa jämfört med djur?

Hur står sig då hur många tänder en vuxen person har jämfört med några av våra vanliga husdjur? Låt oss ta några exempel:

  • Hur många tänder har en vuxen hund?
    42 permanenta tänder.
  • Hur många tänder har en vuxen katt?
    30 permanenta tänder.
  • Hur många tänder har en vuxen häst?
    Upp till 44 tänder.

Hur många tänder har en vuxen människa?
Upp till 32 permanenta tänder.