Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt per år?

Blogg

I början av en persons yrkesliv är jobben ofta dåligt betalda och kanske relativt sporadiska. Det kan handla om arbete under skolloven eller kanske under några helger här och där. Trots detta ska inkomsten deklareras för att anses vara laglig. 

Att beblanda sig med Skatteverket kan låta skrämmande för en person som är ny på arbetsmarknaden. Tankar kan handla om “Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt?” eller “när ska jag skicka in deklarationen” i början. All denna info och mycket mer är ofta mer lättillgänglig än vad man tror. 

Men, hur mycket får man tjäna utan att betala skatt för sin hobbyverksamhet?

Det kan finnas fler anledningar till att man intresserar sig för frågan “hur mycket får jag tjäna utan att betala skatt”. Att man tjänar en liten extraslant på en hobbyverksamhet kan vara en sådan. För en person som bedriver sin hobbyverksamhet vid sidan av sitt vanliga yrke kan det vara klurigt att veta hur mycket denna verksamhet får dra in. Den som bedriver verksamheten funderar kanske kring om det behövs ett företag för att bedriva verksamheten eller om inkomsten är tillräckligt låg för att ett företag ska vara överflödigt.

Hur mycket får man tjäna utan att betala skatt just i år?

Summan av hur mycket man får tjäna utan att betala statlig skatt är föränderlig. Just i år  ligger den på 20 431 svenska kronor. Detta kan vara bra att känna till när man till exempel studerar och därför tjänar betydligt mindre under ett år. Även den ovan nämnda nya arbetstagaren mår gott av att ha koll på denna siffra. 

Personen som bedriver en hobbyverksamhet, däremot, kan inte åtnjuta sig dessa fördelar. Nästan alla inkomster är skattepliktiga och något fribelopp på hobbyverksamhet finns egentligen inte.