Den rostade löken har länge varit herre på täppan när det gäller tillbehör på hamburgare och korv. Nu har den däremot fått en utmanare som visar sig göra stor succé. Karamelliserad lök på hamburgare eller varmkorv är helt ultimat, men passar också till mycket annat.
Snabbfakta om karamelliserad lök:
Karamelliserad lök | Långsamt tillagad lök med smak av socker |
Ingredienser | Lök, vatten, socker, salt |
Tillagningstid | 60 minuter |
Användning | Tillbehör till mat |
Karamellisering | Sackaros sönderdelas till glykos och fruktos genom upphettning |
Vad är karamelliserad lök?
Det är något som får smaklökarna att riktigt smälta och kan orsaka något som man skulle kunna likna vid ett kraftigt beroende. Skäm å sido. Du kommer vilja ha det som tillbehör till alla dina hamburgare och varmkorvar framöver men kanske också till det grillade köttet.
Karamellisering innebär att sackaros, som är en disackarid, det vi i dagligt tal kallar socker, sönderdelas genom pyrolys, det vill säga torrdestillering med hjälp av hetta, till
monosackariderna glukos och fruktos. Temperaturen ska ligga över 165 grader Celsius.
När denna process äger rum blir sockret brunt och får en annan smak och arom. Över etthundra underbara aromämnen utvecklas. Varav en har en anstrykning av smörkola. En smått kulinarisk smakupplevelse.
Karamelliserad gul lök – recept efter smak och tycke
Det finns många olika sätt att karamellisera lök. Att tillreda karamelliserad lök efter recept är inte speciellt svårt men däremot kan det vara lite tålamodskrävande. Så utrusta dig med en god portion tålamod, några lökar, lite vatten, salt och socker så ska du se att det går bra.
För att ge dig möjlighet till lite varianter har vi letat fram några olika recept du kan laborera fritt med hemma i köket efter bästa förmåga. Vem vet, du kanske utvecklar ett eget recept så småningom efter ha provat dig fram med de här. Varför inte prova karamelliserad lök med muscovadosocker, eller karamelliserad lök med öl? Vad mer kan du hitta på? Kanske egna recept med honung eller chips?
Karamelliserad lök – recept nummer ett
Karamelliserad lök recept nummer ett är superenkelt, men nästan snudd på andefattigt:
- Stek några gula lökar riktigt sakta och länge
- Strö över lite strösocker
- Voilá, löken är karamelliserad
Karamelliserad lök – recept nummer två
Karamelliserad lök recept nummer två är lika enkelt, men görs i lite omvänd ordning. Man har även piffat upp rätten med lite salt i den här tillagningen:
- Salta och sockra löken
- Häll på vatten
- Låt koka in
- När löken är riktigt mjuk och söt är den klar
Det tar lite tid att göra men går bra att frysa in.
Karamelliserad lök – recept nummer tre
Karamelliserad lök recept nummer tre är uppgraderad med smör, olja och vinäger i ingredienserna och inte fullt så andefattig:
- Stek löken i smör och olja i cirka tre minuter på medelhög värme.
- Invänta att löken fått en fin lite brun färg
- Sänk värmen
- Stek ytterligare tre minuter
- Tillsätt socker, vinäger och vatten
- Sjud löken torr på svag värme i ungefär tio minuter
- Kan serveras både som kall och ljummen

Karamelliserad lök – recept nummer fyra
Karamelliserad lök recept nummer fyra är helt klart en vinnare med ett mer utförligt och detaljerat recept. Här har man även lagt till lite andra saker som olja och smör samt uppgraderat till sherryvinäger.
Ingredienser:
- Fyra strimlade gula lökar
- En matsked smör
- En matsked matolja
- Tre matskedar socker
- Tre matskedar sherryvinäger
- Tre matskedar vatten
Tillredning:
- Skala och skiva lökarna
- Stek på svag värme i smör och olja tills lökarna fått färg
- Tillsätt alla övriga ingredienser
- Blanda väl
- Låt sjuda en halvtimme. Rör om då och då
Du kan ha den karamelliserade löken i kylskåp minst ett par veckor. Bry dig inte om att frysa in den. Njut istället av den varje dag.
Karamelliserad lök – recept nummer fem – utan socker
Karamelliserad lök recept nummer fem är helt otippat utan socker vilket kan verka underligt. Faktum är att lök innehåller naturliga sockerämnen. Det är därför den behöver salt för att inte bli söt i smaken vid övrig matlagning.
Beräkna att det tar en timme. Gör så här:
- Skär löken i tunna strimlor
- Hetta upp olja eller smör i gjutjärnspanna
- Stek löken i tio till femton minuter. Rör om med jämna mellanrum
- När löken är gyllenbrun ska du röra mycket försiktigt i gjutjärnspannan
- Låt löken karamellisera sig långsamt under tio minuter
- Nu har den naturliga sötman kommit fram
Servera till hamburgare eller korv. Passar även utmärkt att toppa en bit kött med. Varför inte göra en smördegspizza eller pizza bianco med karamelliserad lök, eller servera halloumiburgare med karamelliserad lök?