roses2

Allt som kan rymmas i en rose garden

Blogg

Rose garden är det engelska ordet för en trädgård som innehåller en mängd olika sorters rosor. De kan vara dekorativa och ge en vacker omgivning, men de kan också användas för medicinska ändamål, eller för att göra parfymer och andra produkter. Rose garden är dock så mycket mer och har blivit en term som använts flitigt inom både musik och poesi samt som namn på produkter inom olika områden. 

Rose garden – olika exempel

LåtI never promised you a rose garden, med Lynn Anderson från 1971, finns på YouTube
Mest kända rosenträdgårdWhite house Rose garden i presidentens boning i Washington DC i USA.
I SverigeHär har vi Växjö Rose garden som rönt stor framgång.
SkönhetsproduktÖgonskuggan Zoeva eyeshadow palettes swatches Rose garden.

Rose garden på YouTube

Det finns många olika videor som handlar om rose gardens på YouTube, inklusive vloggar och dokumentärer. Du kan också hitta videor som visar hur man skapar och underhåller en rose garden.

Du kan hitta videor på YouTube med Lynn Anderson som sjunger exempelvis ”Rose Garden”. Lynn Anderson var en populär countrysångerska som släppte låten ”Rose Garden” 1971. Låten handlar om att hitta styrka och hopp i svåra tider och har blivit en klassiker inom genren.

”I never promised you a rose garden” – som Lynn Andersson sjunger i sången – är dessutom en fras som ofta används för att beskriva en situation där man inte kan ge någon allt de önskar. Söker du på “youtube lynn anderson rose garden lyrics” så kan du även få sången med hela texten.

Olika sorters rosenträdgårdar

På internet finns det många olika webbplatser som handlar om rose gardens. Du kan hitta information om olika sorters rosor, hur man skapar och underhåller en rose garden och mycket mer.

  • En wild rose garden är en trädgård som innehåller vilda rosor, det vill säga rosor som växer naturligt i naturen. Dessa rosor kan vara svårare att odla än kultiverade rosor, men de kan ge en unik och naturlig touch till trädgården.
  • En white rose garden är en trädgård som innehåller rosor med vita blommor. Dessa rosor kan ge en elegant och sofistikerad inriktning i trädgården och passar bra ihop med andra vita växter.
  • En white rose and leaf trellis är en konstgjord trädgårdsdekoration som består av en eller flera vita rosor och lövverk som är utformad som en trädgårdsställning. Denna dekoration är vanligen gjord av konstgjort material och är oftast utformad för att vara expansiv, det vill säga att den kan förlängas eller anpassas till olika storlekar. Den kan användas som en dekoration i trädgården eller inomhus för att skapa en romantisk och naturlig atmosfär.

Vita husets rosenträdgård

I USA:s presidents trädgård finns en känd rosenträdgård som går under namnet White house Rose garden. Trädgården är öppen för allmänheten att besöka under vissa tider. Man kan ofta se presidenten ta emot pressen och digniteter där, eller ha andra evenemang framför kameran. Trädgården har funnits sedan 1913 då den skapades på initiativ av Ellen Louise Axson Wilson, dåvarande president Woodrow Wilsons fru. 

Olika produkter som fått namnet Rose garden

Wax Lyrical Rose Garden-potpourri

Wax Lyrical är ett märke som tillverkar potpurri, det vill säga en blomsterblandning som kan användas för att ge en fin doft i hemmet. Deras Rose Garden-potpurri innehåller en mängd olika rosor och andra blommor som ger en frisk och naturlig doft.

Wawel Royal Vienna Enchanted Garden Rose

Wawel Royal Vienna är ett märke för porslin och keramik. Deras Enchanted Garden Rose-serie innehåller tallrikar, muggar och andra porslinsföremål som är dekorerade med ett mönster av rosor och lövverk. Detta porslin ger en romantisk och naturlig känsla och passar bra vid festliga tillfällen.

Zoeva eyeshadow palettes swatches Rose garden

Zoeva är ett märke som tillverkar skönhetsprodukter, inklusive ögonskuggspaletter. I synnerhet Zoeva eyeshadow palettes swatches Rose garden blir aktuell under kategorin “rose garden”. Deras Rose garden-palett innehåller en mängd olika rosa toner som kan användas för att skapa olika makeup-looker. Swatches är små provstänk av färg som kan användas för att se hur färgerna ser ut på huden.

Rose garden i Växjö

Växjö Rose garden är en trädgård som ligger i Araby park i Växjö och som innehåller en mängd olika rosor. Trädgården är öppen för allmänheten att besöka och har olika evenemang och utställningar under året.

Växjö restaurang Rose Garden byter namn. Restaurangen ingick i Rose Garden-kedjan i många år, men ville ändra inriktning på verksamheten och fördjupa sina menyer. Man bytte därför namn till Foodie i början av 2017.