Spara i aktier

Ekonomi Hushåll

Sverige är ett land i framkant när det kommer till att spara i aktier och att spara i fonder. Det är ungefär 1,9 miljoner svenskar som är privata aktieägare. Alla svenskar över 25 år med ett arbete sparar nämligen i aktiefonder genom pensionen. Att nästan en femtedel dock sparar privat också är en fantastisk siffra!

Fördelar med aktiesparande

Varför är det då så bra att spara i aktier och fonder? I Sverige så är det av många olika anledningar fördelaktigt att spara i aktier och fonder. Först och främst så är det väldigt skattefördelaktigt att spara i aktiefonder. Genom att sätta upp ett ISK-konto så är det nästan intill skattefritt för dig som privatperson att spara. Eftersom svenskar betalar skatt på i princip allt annat i samhället så är detta en fantastisk möjlighet att kunna öka sitt ekonomiska innehav. En annan fördel med aktiesparande är att du kan påverka vilka företag du vill investera i och således hjälpa, samtidigt som du själv kan vinna på det. Att investera i aktier gör dig till en aktieägare och en liten del av ett bolag. Således, har du en tro på en hållbar framtid så kan du välja att investera i och stötta enbart gröna bolag.

En annan fördel med att spara på börsen i Sverige är att du kan låna pengar till dina investeringar. Detta är något som kallas för att ta hävstång. Med denna metod kan du öka ditt innehav i någon aktie eller aktiefond utan att investera mer av dina egna pengar. Detta innebär dock att du får ta del av både vinst och förlust så ha det i åtanke om du satsar på denna metod.

Populära aktier i Sverige

I Sverige är gemene man bra på att spara pengar i aktier och storfavoriterna är nedan bolag:

  • Investor AB
  • Samhällsbyggnadsbolaget
  • Volvo B
  • Kinnevik B
  • Volvo Car B
  • Embracer Group B

Gå in på bästafonderidag.se för att hitta bästa fonderna idag.

I toppen finner du alltså bolag inom allt från industri till spelsektorn. Att titta på vilka aktier och aktiefonder som andra investerar i kan ge inspiration och tips på aktier till dina egna investeringar. Det är dessa stora och populära bolag som också brukar ge en indikation på hur börsen har presterat samt hur den kommer prestera framöver.

Känner du dig trots allt osäker på att investera i aktier så kan aktiefonder vara något för dig. Då förlitar du dig på en förvaltare som arbetar heltid med att läsa på om börsen och olika bolag och investerar i olika aktier. De sätter ihop sina favoritaktier till en fond som du sedan kan investera i. Att pensionsspara i aktiefonder kan inge en större trygghet för dig. Då behöver du inte själv ta så många aktiva beslut, vilket är bra långsiktigt.

Om du inte tidigare har köpt aktier bör du först läsa om hur man köper aktier som nybörjare här.