Valet av jaktkniv

Hushåll

Att välja jaktkniv är mycket individuellt. Här handlar det om ett verktyg som ska ligga rätt i handen för att du ska kunna utnyttja dess fulla potential. Trots det finns det en rad olika jaktknivar som är skapade för olika ändamål. Med det sagt blir valet av rätt jaktkniv för rätt jobb alltid bäst.

Här kan du läsa vidare om olika knivar, för att hitta den jaktkniv som blir bäst för dig och ditt verksamhetsområde. Efter det har du bara att beställa, känna att den ligger rätt i handen och vips så har du ett bra komplement till jakten.

Olika jaktknivar för olika vilt

Faktum är att det finns en rad olika jaktknivar. Något annat intressant, är också att en exklusiv jaktkniv faktiskt kan kosta mer än en avancerad nattkikare eller ett helt jaktvapen. Vad är det då som gör det och är de dyra knivarna verkligen så mycket bättre än de billigare?

Jaktknivar – Slaktset

Ja, det första många tänker på är att jaktkniv skulle vara detsamma som ett bra slaktset. Visst är det sant till viss del. Slakt är ju en del av de saker som följer jakten och fällandet av vilt.

Ett slaktset är således inte bara en jaktkniv, utan ett komplett paket för att skapa och skära ut de bästa delarna för att sedan kunna tillaga mycket god mat.

I ett slaktset ingår också en rad olika jaktknivar som också kan köpas separat. Tre av dem är:

  • Flåkniv: Ser ut som en slaktkniv med lika långt blad. Det med skillnaden att den har en vassare spets. Du använder den för att skära bort hud från vilt.
  • Slaktkniv: Den här kniven har ett lite bredare blad, cirka 15 cm långt som viker av uppåt i slutet och avslutas med en relativt trubbig spets. Knivens bruksområde är att göra grovjobbet vid slakt.
  • Styckkniv: En jaktkniv med ett cirka 15 cm långt blad. Det handlar också om en relativt smal och tunn kniv. En kniv som ser till att de fina delarna kan skäras ut.

Jaktkniv – Huggare

Till den här gruppen av jaktknivar hör de större modellerna av knivar. Här handlar det om en kraftfull kniv med stort och brett blad som kan klara grova arbeten direkt på plats.

Oftast handlar det här också om den grupp av jaktknivar där du finner både de dyraste och de billigaste modellerna.

Övriga jaktknivar

Utöver slaktset och huggare finns det en rad andra modeller som även de kan fungera som bra jaktknivar. Exempelvis är det många jägare som har en bra fällkniv i fickan. I det fallet menar vi de schweiziska modellerna med många olika fällbara delar och användningsområden.

Vidare finns också en rad modeller som liknar den klassiska Morakniven. Även de har fått ett modernt utseende och passar alldeles utmärkt att ta med på jakten.

Priser på jaktkniv

Sist men inte minst ska vi ge lite information på priser gällande olika jaktknivar. När det gäller ett bra slaktset kan du få det för allt från 600 kronor och uppåt. Fickknivar går för runt 400 kronor och uppåt.

När det gäller huggare och andra typer kan priset vara allt från ett par hundralappar upp till tusentals kronor.