SINGING

Wenche Myhre – en glädjespridande artist

Blogg

Den som fortfarande sörjer unionsupplösningen från Norge i början av 1900-talet, kan ändå glädja sig över att få bli underhållna av norska artister. En av dem som vi har tagit till våra hjärtan är Wenche Myhre. Vad är väl oljefyndigheter jämfört med Wenches sprittande skratt?

Några snabba fakta om Wenche Myhre

Född1947
FamiljTre barn från tidigare äktenskap
Förhållande idagSambo med dirigenten Anders Eljas
YrkeSångare och skådespelerska

Wenche Myhre – en norsk artist i raden

Vi har vant oss vid att norska artister blivit populära i Sverige. På 1950-talet kunde vi lyssna på Nora Brockstedt som sjöng visor av Alf Prøysen. Som motspelare till såväl Sven Melander som Lasse Åberg har vi kunnat glädja oss åt Jon Skolmen. Skådespelaren Arve Opsahl blev känd för sin monolog om flickorna i Lissabon. Och naturligtvis får vi inte glömma Grynet Molvig som i likhet med Wenche Myhre hade samarbete med Povel Ramel. Sångerskan Sissel Kyrkjebø har blivit omåttligt uppskattad i Sverige för sin vackra stämma. 

Povel Ramel och Wenche Myhre

De flesta svenskar i en något äldre generation kommer ihåg Wenche Myhre för hennes nära samarbete med Povel Ramel. Hur Povel upptäckte henne är obekant, men han lyckades engagera henne i en av sina tältrevyer. Under många år turnerade Povel Ramel varje sommar och slog upp sitt tält i de flesta svenska tätorter. Om vi listar de medverkande i dessa tältturnéer inser vi varför de blev succéer:

 • Brita Borg
 • Martin Ljung
 • Hans Alfredsson
 • Beppe Wolgers
 • Lars Ekborg
 • Monica Zetterlund

Listan kan göras hur lång som helst, men i raden av dessa artister dök plötsligt Wenche Myhre upp. Succén blev ett faktum och alla kunde konstatera att Povel älskade att uppträda tillsammans med denna oerhört charmiga norska pike. Flera av deras duetter är oförglömliga och inte minst den där de sjunger jag diggar dig, jag diggar dig.

År 1968 var Wenche med i revyn “De sista entusiasterna” i regi av Hasse Ekman. Fyrtio år senare var hon med i en hyllningsföreställning till Povel Ramel som kallades “En strut karameller”. 

Wenche Myhre – når jeg blir 66

Den som läser om Wenche och hennes karriär, blir förbluffad över hur mycket hon har hunnit med i sitt liv. Ändå sjöng hon tidigt om att hon skulle “flippa ut” i en sång med titeln “Når jeg blir 66”. Vi ska då betänka att hon redan som 13-åring skivdebuterade och blev kallad för en tonårsidol. Några år senare uppträdde hon i Judy Garlands paradroll i “Trollkarlen från Oz”.

Som norska har hon naturligtvis varit med om att sjunga vid invigningen av ett skid-VM. Sången hon sjöng hette “Vinter og sne” och blev en succé. Wenche blev naturligtvis internationellt känd. Som många nordiska sångerskor vann hon framgångar i Tyskland. Bland annat med låten “Er hat ein knallrotes gummiboot”. Så sent som 2003 uppträdde hon i Berlin tillsammans med danska Gitte Hænning och vår egen Siw Malmquist. Deras show spelades för utsålda hus i tre år. Listan över Wenches framträdanden är lång och här kommer några ytterligare exempel:

 • Tre filmroller
 • Medverkan i Eurovisionens melodifestival
 • Guldskiva för låten “Gi meg en cowboy till mann”
 • Huvudroll i musikal på Chat Noir i Oslo
 • Krogshow på Hamburger börs i Stockholm och Kronprinsen i Malmö
 • Med i TV-serien “Semlons gröna dalar” 

Wenche Myhre – privatliv

Wenche har haft ett omväxlande privatliv. Hennes förste make hette Torben Friis-Møller och som maka till honom fick hon tre barn däribland Katharina Friis Møller. Wenche har också varit gift med filmregissören Michael Bram Pfleghar och med Arthur Buchardt. Numera är hon sambo med dirigenten Anders Elgars. 

Wenches liv har naturligtvis inte alltid varit en dans på rosor. Brutna kärleksförhållanden har förmodligen kostat på även för den som på ytan haft ett glatt humör. På senare år har Wenche råkat ut för cancer, men är vid gott mod efter behandling. Kanske tar hon hjälp av sin sång med titeln “Vi lever”.