Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

three clear glass cups with juice

Amaretto sour – en guide till dig som vill imponera 

Amaretto sour är en söt och syrlig drink med en tydlig karaktär av mandel, eftersom huvudingrediensen är mandellikör. Drinken är något avancerad att göra själv, men är väl värd besväret. I den här guiden finns även tips på hur du kan göra en enklare variant. 

Snabbfakta om Amaretto sour

Ingredienser? Amarettolikör, citronsaft, socker, äggvita
Glutenfri? Ja
Vegansk? Nej, men det går att göra en vegansk variant
Hur många kalorier är det i en Amaretto sour? Cirka 170 kcal

Amaretto sour – en spännande smakupplevelse

Amaretto betyder ”lite bitter” på italienska och är en söt nötlikör med aningen bitter eftersmak. Den bittra eftersmaken kommer från bittermandeln om den är gjord på ett autentiskt sätt. Det finns också nötlikörer där den bittra smaken istället kommer från aprikos- eller persikokärnor, men det är den lite billigare varianten. Sötman kommer från brunt socker som man tillsätter för att balansera upp det bittra. 

Amarettolikör är huvudingrediensen i drinken Amaretto sour, som smakar både sött och syrligt – lite som en lyxig, välgjord lemonad med alkohol – men med en nötig och lite bitter efterton. Var inte rädd för bitterheten, det är den som gör drinken spännande! 

Som snö på vackra höstlöv

Amaretto sour är en otroligt vacker drink med en varm gul eller orange färg. Den ser nästan lysande ut. Många dricker den på sommaren, men utseendemässigt passar den utmärkt på hösten – då har drinken samma färg som höstlöven vi omringas av. Det tjocka översta lagret av vitt skum gjort på äggvita ser nästan ut som vit snö på gula höstlöv. Så varför inte dricka denna vackra drink sent i november? 

Välj en Amaretto med kvalitet och bra pris

Om du ska våga dig på att göra denna, något avancerade, drink hemma kommer du garanterat imponera på ditt sällskap. Se till att köpa en Amaretto som passar din prisklass men ändå håller bra kvalitet. På Systembolaget finns det en handfull Amarettolikörer att välja mellan. 

Dyrast på Systembolaget

Den dyraste Amaretton på Systembolaget är en italiensk likör vid namn Negroni liquore di Amaretto. Det är en 700 ml-flaska med en alkoholhalt på 28 %. Priset är 399 kronor per flaska, och jämförpriset blir 570 kr/l. 

Billigast på Systembolaget

Den billigaste nötlikören, Bols Amaretto, är tillverkad i Nederländerna. Alkoholhalten är 24 %, och den säljs i flaskor om 500 ml för 175 kronor styck. Jämförpriset är 350 kr/l. 

När du inhandlat din Amaretto är det dags att börja kika på recept! 

Det enda recept du behöver

Här är ett toppenrecept på Amaretto sour.

Ingredienser

Sockerlag

  • 2 msk socker
  • 2 msk vatten

Drink

  • 5 cl Amarettolikör
  • 3 cl pressad citronsaft
  • 2 cl sockerlag 
  • 1 äggvita

Garnering

  • Citronklyfta 
  • Maraschino-körsbär

Tillvägagångssätt

Först gör du sockerlagen. Häll i lika delar socker och vatten i en kastrull, och koka upp under omrörning i cirka 3 minuter tills den blir simmig, det vill säga tills sockret har löst sig i vattnet. Låt svalna. 

Sedan gör du själva drinken, som på originalvis ska vara med äggvita. Lite längre ner kan du hitta en annan variant om du vill utesluta äggvita. 

Du skakar först ihop alla ingredienserna i en drinkblandare utan is för att få till ett bra skum från äggvitan. Därefter tillsätter du is i shakern och skakar ytterligare för att kyla ner drinken. Sila ner drinken i ett kylt glas, förslagsvis ett old fashioned coupetteglas. 

Garnera drinken med en citronklyfta och ett maraschino-körsbär. 

Servera som aperitif. 

Tips om du vill variera receptet 

Det finns många olika sätt att variera en Amaretto sour på. Nedan ser du instruktioner för om du vill göra den starkare, enklare eller alkoholfri. 

En rivigare variant för den orädda

Om du vill ha din cocktail lite rivigare kan du förstärka den med 2 cl rom eller konjak. 

Enklare Amaretto sour recept med sweet and sour mix

Om du tycker att originalreceptet låter krångligt att göra, och du av någon anledning vill utesluta äggvita, finns det ett enklare tillvägagångssätt. Du häller helt enkelt i lika delar Amaretto, apelsinjuice och sweet and sour mix i ett glas med is och blandar. 

Sweet and sour mix, till exempel Francos Lemon sweet & sour mix, går att beställa online eller köpa i välsorterade affärer. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *